La botifarra amb seques, o mongetes blanques, és un clàssic molt característic de la gastronomia catalana. La seva elaboració és molt senzilla i, alhora, deliciosa amb un sabor significatiu que l’ha fet distintiu de la nostra cultura. És un plat popular i de colla que se sol menjar en forma de botifarrada o en masies després d’un dia a la muntanya.

La botifarra amb seques són una insígnia catalana

Es coneix que, les mongetes seques es van introduir al segle XVI a la cuina catalana. Durant la Renaixença catalana -segona meitat del segle XIX- es va popularitzar el plat de botifarra amb seques. De fet, en 1830 n’apareix una recepta al Nou manual per cuinar amb tota perfecció. 

 La botifarra amb seques és una insígnia de la cuina catalana

Per això, us presentem la tradicional i autèntica recepta de la botifarra amb seques per a quatre persones, proposta del Receptari de menús saludables de la Diputació de Barcelona. El temps de preparació té una estimació d’una hora aproximadament.

Ingredients per fer botifarra amb seques

  • 4 botifarres 
  • 400 g de mongetes blanques (Hort del silenci)
  • 2 grans d’all 
  • Julivert sal, pebre i oli d’oliva

La seva elaboració és molt senzilla i fàcil de fer. Primer de tot, has de deixar en remull  les mongetes dins aigua freda durant una nit. Quan ho tingueu, has de rentar-les i coure-les en aigua bullent i, després, les has d’escórrer. La botifarra l’has de punxar amb una forquilla per persona i salteu-la a la paella per totes les bandes. 

La botifarra a la brasa

A gust vostre, podeu afegir oli d’oliva per fregir-la o bé deixar que el seu propi greix ho faci. Quan estigui feta, la retireu i la poseu en un plat a banda. En la mateixa paella, salteu les mongetes per aprofitar el greix de la botifarra i a foc mig-alt. Per donar-li més sabor, podeu afegir all i julibert o pebre vermell. Ara, quan veieu que estan al punt, afegir les botifarres un parell de minuts i ja estaria llest. 

Condimenta amb la picada

Consell: La botifarra la podeu saltejar a la barbacoa, a la brasa o amb llenya, en cas de tenir l’espai adequat i estar en les immediacions pertinents. 

Un cop servit el plat, mai pot faltar un bon tarró d’allioli per condimentar com a colofó de l’àpat. També, aprofitant el foc de la llenya, la brasa o la paella, pots torrar unes llesques de pa de pagès i sucar l’allioli que et sobri del plat. 

Varietats de plats de botifarra amb seques

Al plat, se li pot afegir una mica de cansalada o pernil salat tallat a trossos petits a les mongetes. També, un acompanyament habitual són els rovellons, que s’han d’afegir cuits. En cas de no tenir mongetes, també es poden usar cigrons cuits. 

La carn també es pot substituir. En comptes de botifarra, bistecs de llom de porc. Històricament, usar el porc en aquest plat era tot un clàssic de la cuina barcelonina de la Renaixença -segle XIX-. 

El porc, com a substitutiu de la botifarra

De fet, és típica encara en algunes comarques, com al Pla de l’Estany. També existeixen variants de plats a Catalunya, com el cassolet a Osona. Al sud de Llenguadoc, a Arieja, fan la mongetada que equivaldria al terme botifarrada anteriorment emprat. 

La botifarrada és una de les maneres de menjar la típica botifarra amb seques

El plat de botifarra amb mongetes és alt contingut en fibra soluble. Aquest llegum té amplis beneficis per reduir el colesterol i facilita el trànsit intestinal. 

Beneficis de la llegum

Segons la Diputació de Barcelona, la mongeta seca és un aliment sostenible que s’emmarca perfectament dins d’una dieta saludable. De fet, és recomanable consumir llegum entre 3 i 4 vegades a la setmana. 

La mongeta conté un 50% d’hidrats de carboni complexes i 25% de fibra. Per tant, com tenen una absorció més lenta, el seu consum es recomana més a les perosnes amb diabetis. Pel que fa a minerals, és ric en potassi, ferro i magnesi.

Combinar amb cereals

Tot i això, cal tenir en compte que, a l’hora d’elaborar receptes amb les mongetes, cal combinar-les amb cereals per “completar el seu contingut en aminoàcids i obtenir proteïna d’alta qualitat.”

Així doncs, esdevé una gran font d’energia i propietats saludables per completar una dieta rica, variada i equilibrada. 

El maridatge que mai falta

Qualsevol carn necessita el seu bon acompanyant. Per això, en aquest cas, proposem el Baltana Negre de BODEGA J. MIQUEL JANÉ

Vi Baltana per maridar la botifarra amb seques

Et recomanem:

Arròs amb salsitxes fresques