Què podem dir d’un plat tan tradicional com el Bacallà amb samfaina? A casa s’ha fet tota la vida i a les mares i àvies els encanta cuinar-lo perquè és agraït de fer i deixa tothom satisfet.
La màxima complicació és dessalar correctament el bacallà. Per a fer-ho, primer de tot renteu bé i durant força estona el bacallà per treure’n tota la sal possible. Després col.loqueu-lo dins un recipient ple d’aigua, que cobreixi els lloms completament. És important que la pell estigui a sobre… ja que en cas contrari… retindria la sal a la part baixa. A l’últim canvi d’aigua, hi podeu incorporar uns trossos de pa sec, com més sec millor. Aquest pa també absorbirà l’excés de sal.
Ingredients:
400 grams de bacallà dessalat
1 ceba gran, tallada a daus
2 pebrots vermells, tallats a tires
2 carabassons mitjans, tallats a rodanxes
4 tomàquets madurs, pelats i tallats a trossos
2 albergínies mitjanes, tallades a daus
3 grans d’all, picats
Oli d’oliva
Sal i pebre al gust
1 fulla de llorer
1 branca de farigola
Instruccions:
Preparació del Bacallà:
Poseu el bacallà dessalat en una cassola amb aigua bullint i deixeu-lo durant uns 5 minuts.
Traieu el bacallà de la cassola i deixeu-lo refredar una mica. Un cop refredat, desfeu el bacallà en trossos mitjans, eliminant les espines i la pell.
Preparació de la Samfaina:
En una paella gran, escalfar 2 cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà.
Afegiu la ceba i els alls picats, i sofregiu fins que estiguin daurats.
Afegiu els pebrots vermells, els carabassons i les albergínies. Saltegeu les verdures fins que estiguin ben tendres.
Incorporeu els tomàquets tallats, la fulla de llorer i la branca de farigola. Deixeu coure a foc baix durant uns 15-20 minuts, remenant de tant en tant.
Ajusteu de sal i pebre segons el vostre gust.
Combinació de Bacallà i Samfaina:
Afegeix el bacallà desfet a la samfaina i remena amb compte perquè els ingredients es barregin bé.
Deixa coure la barreja durant uns 10 minuts més a foc baix perquè els sabors es fusionin.
Retireu la fulla de llorer i la branca de farigola abans de servir.
Es pot emplatar acompanyant amb una mica d’oli d’oliva per sobre i amb una rameta de farigola com a decoració opcional.