12dron vigila

Les males collites i les males condicions climàtiques que hi puguin haver no són els únics factors que poden afectar a l’agricultura i els agricultors. Un aspecte que preocupa i molt, en alguns casos, són els robatoris que es produeixen en alguns camps i terrenys agrícoles, on les pèrdues econòmiques poden arribar a ser molt elevades en els casos que es roben grans quantitats.

Solucions immediates

Per tal de trobar solució, algunes organitzacions han fer diferents trobades per tal de trobar millores a nivell col·lectiu per part d’alguns afectats sobre aquests casos. L’objectiu de les trobades és ser coordinar entre totes les parts implicades les tasques de prevenció en l’època de recol·lecció, per evitar les sostraccions d’olives a les propietats i la seva posterior venda en llocs de compra.

Una de les mesures que s’han presentat ha sigut la vigilància amb cavalleria, on l’ esquadró  els permetiria accedir a llocs complicats per a vehicles de quatre rodes, en zones de difícil accés en determinats llocs dels camps, ja que aquest resulta ser un dels altres problemes, donat que molts dels lladres que roben, els hi és més fàcil ja que és de difícl accésamb determinats transports per intentar evitar-ho. Els robatoris es produeixen sobretot en zones i terrenys molts grans i llargues hores de la matinada o nocturnes, ja que lògicament són els moments en els quals hi ha menys vigilància per part dels agricultors.

Reclamació de vigilància efectiva

Dit això, un altre dels aspectes que alguns agricultors reclament és la vigilància per part d’algun cos de seguretat com per exemple els agents rurals, tot i que aquests especialment s’han manifestat dient que sí que hi ha patrulles que vigilen determinats llocs (sobretot aquells que més robatoris han patit i que siguin més vulnerables), però que no hi ha unitats físiques per cobrir moltes de les zones reclamades.

Altres cossos de seguretat només acudeixen a les zones afectades un cop se’ls ha avisat que hi hagi indicis que s’hagi vist a alguna persona o moviments sospitosos. D’aquesta manera, l’única opció que hi hagués més seguretat amb vigilància seguida ai regular hauria de ser la contractació de cossos de seguretat privats, i tot indica que haurien de ser pagats per aquells agricultors interessats. Per això molts s’han interessat per la creació d’organitzacions d’agricultors afectats per robatoris, amb un únic objectiu comú i intentar evitar i aturar aquests robatoris.

Mètodes innovadors

Una altra de les solucions com no, les noves tecnologies. En aquest casos els famosos drons ja que les petites aeronaus no tripulades conegudes com drones o com UAVs, per les seves sigles en anglès, són robots aeris semiautònoms la presència en els cels del món és cada vegada més habitual.

Les seves primeres aplicacions han estat en l’àmbit militar i en el policial, amb missions com ara patrullar l’espai aeri d’una ciutat davant el temor d’un atemptat terrorista, espiar territori enemic durant una guerra o fins i tot realitzar incursions d’atac contra objectius molt específics, la qual cosa, això últim, ha collit moltes polèmiques, sobretot quan els objectius han estat blancs humans. No obstant això, a poc a poc van apareixent drones dissenyats per a altres aplicacions i molt més barats.