agrolca

Avui és la Diada Nacional de Catalunya, i com que és festa al nostre país, ho celebrarem donant una molt bona noticia per l’agricultura catalana. Si bé des de fa un temps, estem informant sobre noticies en les quals parlem de baixades de valors sobre alguns productes determinats, avui ens toca parlar sobre l’agricultura en general, però aquest sobre aspectes més positius precisament.

El cas és que després dels estudis realitzats, la renda agrària catalana ha pujat un 3,36% aquest any passat i part d’aquest, segons les dades proporcionades per la DARP. Tot i així, cal dir que estem encara a l’espera de saber com ha afectat les devualuacions que hi ha hagut des dels principis del 2017, en les quals hi ha inclosos una sèrie de fruits i produccions agràries i ramaderes, com hem anat informat per aquí.

Un dels aspectes que ha tingut molt a veure ha sigut que els costos de producció durant l’any passat van arribar a baixar fins a un 4,2%, fet que va permetre als agricultors augmentar un 3,1% el número de produccions i així augmentar la producció agrícola a Catalunya. Al haver-hi més produccions i per tant, més número d’unitats, les unitats que es posaven als punts de venta eren més gran, fet que permetia als venedors posar els productes a un preu més baix, amb la qual cosa afavoria als compradors finals i alhora també als productors i distribuidors ja que tot i tenir un cost de producció més s’asseguraven vendre moltes més unitats. 

Una de les branques que més ha notat aquest increment ha sigut el de la ramaderia, en què el valors dels seus productes ha baixat considerablement, amb la qual cosa ha comportat que tingui aquest efecte dominó, on s’incrementen les vendes. Això lògicament té un aspecte positiu que generalment interessa a totes les parts, el problema és quan aquests productes perden valor, que a llarga durada pot acabar sent perjudicial pel futur dels productes determinats.

Això passaria si havent passat un temps, els clients s’acostumen a consumir els productes determinats a un preu molt baix (que també pot crear sensacions de falta de valor), si per qualsevol cosa el preu pugés per alguna raó, com per exemple que baixessin les seves produccions, segurament els clients prenguin la decisió bruscament de deixar de comprar aquell producte, ja que considerarien que té un valor més baix que al que s’havien acostumat, per tant buscaran béns substitutius de preu més considerable.

Així doncs, els agricultors poden estar contents amb el balanç positiu de l’any passat, encara que sembla que aquest any no dóna tantes esperances, ja que possiblement aquest efecte ha provocat que en el 2017 els valors estiguin baixant en la majoria de casos per culpa del mercat, fet que demostra que el cicle econòmic inestable, també es traspassa en l’activitat agrícola econòmica. Veure’m doncs si aquest inici d’any ha sigut un petit avís sobre com afrontar els moviments del mercat, o passa factura al sector i ataca violentament els seus valors.