L’oli d’oliva es considerat un pilar basic a la dieta mediterránea. Durant aquest darrer any hem vist un augment en els preus. Aquest augment  es degut a que s’ha trobat una bacteria a Italia y un augment de la sequia a Espanya que ha afectat a la producció.

Olive-Oil

Tot això està provocant que els preus del oli d’oliva estiguin cotitzan amb nivells màxims històrics que mai s’han vist. Concretament desde Bloomberg cal destacar que durant les últimes setmanes el preu del oli s’ha disparat tant que ha arribat a 4129 dolars per tonalada d’oli, aixo no s’havia vist desde l’any 2006.

Com ja hem comentat les causes principals a aquesta pujada de preus es deu a dos motius: la sequía que tenim a España i a una bacteria anomenada Xylella Fastidiosa descuberta a Italia i que esta afectant a la collita. Cal tenir en compte que Espanya i Italia son els principals productors d’oli, ja que produiexen el 70% d’oli de tot el món.

Segons el consell internacional del Oli d’oliva amb seu a Madrid la calor i la bacteria que ha afectat la collita ha reduit el 50% de la producció dels dos paisos en comparació amb la temporada anterior.

Actualment a Italia ja s’estan posant mesures perque la bacteria no evolucioni. Segons va publicar el New York Times a Italia desde finals de Juny s’estan tallant milers d’oliveres a la zona del sur de la peninsula per crear una especie de cortafocs i poguer evitar aixi que la bacteria s’expandeixi cap al nord.

OLI D'OLIVA