asaja-rosa-pruna

La presidenta d’Asaja, Rosa Pruna, ha demanat a les administracions públiques que impulsin el consum de proximitat de productes agroalimentaris produïts a Catalunya, de manera que es beneficiarien els productors catalans i es lluitaria contra el canvi climàtic per la reducció d’emissions de transport.

En roda de premsa per fer balanç del 2015 i perspectives de 2016, ha explicat que la renda agrària a Catalunya segueix en “fort descens” en el sector dels cereals i en la ramaderia, especialment en la llet i el porcí, i que el sector del conill també passa per greus problemes amb tancament de granges.

Asaja calcula que la caiguda de preus en el porcí ha provocat unes pèrdues de 23,8 milions d’euros als ramaders en 2015, i de 27,6 milions en el sector lleter.

Pruna ha recordat que, en els 30 anys que acaba de fer Espanya a la UE, Catalunya ha passat de 120.000 explotacions agràries a 60.000, i en el cas de les granges de llet, han passat de 6500 a 600.

Ha incidit que el 2015 han desaparegut les quotes lleteres a la UE, i que s’hauria de permetre a Catalunya poder produir més llet, ja que hi ha joves amb explotacions “punteres i amb innovació” i la demanda local supera en un 40% a la oferta.

“Des d’Asaja estem intentant buscar un valor afegit a la llet catalana”, ha explicat, després de lamentar el comportament de les grans empreses que compren la llet.

Així mateix, ha posat èmfasi que la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2015-2020 anima a potenciar i agrupar productors per fer venda directa o cadena curta d’intermediaris.