Arrossos catalans

/Arrossos catalans

Arrossos Catalans.

Arrossos catalans. L’arròs és una planta herbàcia i semiaquàtica del gènere Oryza, de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. L’arròs pròpiament dit té el nom científic d’Oryza sativa mentre l’arròs africà es diu Oryza glaberrima.

Es tracta d’un cereal considerat com aliment bàsic en moltes cultures culinàries (en especial la cuina asiàtica), així com en algunes parts d’Amèrica Llatina. El seu gra correspon al segon cereal més produït del món, després del blat de moro. Atès que el blat de moro és produït per a d’altres fins que el del consum humà, es pot dir que l’arròs és el cereal més important per l’alimentació humana. Contribueix de forma molt eficaç a l’aport calòric de la dieta: l’arròs és responsable de l’aport calòric d’una cinquena part de les calories consumides al món pels éssers humans. Des de l’any 2008 s’ha realitzat un racionament en alguns països a causa de la carestia d’arròs.[5] A països com Bangla Desh i Cambodja pot arribar a ser gairebé les tres quartes parts de l’alimentació de la població.

Es dediquen moltes hectàrees de cultiu per l’arròs al món. El 95% del cultiu d’aquest cereal s’estén entre els paral·lels 53º de latitud nord fins a 35º sud. L’origen del cultiu és disputat entre els investigadors, es discuteix l’origen entre la Xina i l’Índia.

En català, com també en la major part de llengües europees, el nom de l’arròs prové de l’àrab ar-ruzz, i segons alguns autors aquesta vindria d’un mot indi.

En El Gourmet Català trobareu productors d’arròs com Riet Vell Arròs ecològic.

El Gourmet Català: Productes: Arrossos catalans.