Lluis Benejam, doctor en ecològica aquàtica, professor de la Universitat de Vic i membre de la Laeden-Salvem de l’Empordà va alerta que la tramitació del nou pla de la Generalitat de Catalunya pot deixar el tram final del riu de la Muga (Empordà) sense aigua.

 

muga

 

 

Fins el proper 17 de Setembre està exposat públicament el document del ‘’Pla de gestió del districte de la conca fluvial de Catalunya’’ que te la finalitat de gestionar els rius de les conques internes de Catalunya entre els anys 2016-2021. En aquest document, a mes a mes, s’especifiquen els actuals cabals en manteniment i ecològics que son aquells que ha de portar un riu per poder garantir una bona estructura i un bon funcionament del sistema.

La nova proposta que es fa en aquest document indiquen que Catalunya hi ha cabals menors als que hi havia al pla del any 2006. El cas mes preocupant es el cas de la Muga. La Generalitat de Catalunya informa que la Muga des del Pont de Molins fins a la desembocadura no s’implantaran cabals de manteniment del 2016 fins el 2021. Per tant això indica que aquest tram pot està sec o ho estarà cada cop més.

A l’embassament de Darnius-Boadella hi ha situada la canonada de captació d’aigua potable per la població, i a la Pont de Molins es deriva part de l’aigua que s’utilitza pels regadius. Per tant es pot dir que la tensió ve donada per un paper a tres bandes: riu- aigua de boca – agricultura.

El que no podem permetre es que el conflicte es pretengui solucionar considerant que la Muga pugui estar seca de Pont de Molins fins al mar, ja que això te unes conseqüències molt greus, no només per la flora i la fauna sinó també econòmiques i de salut pública dels habitants d’aquella zona.

 

muga