unio pagesos

El dia 8 es va celebrar una vaga en alguns punts de Catalunya i que algunes persones i organitzacions s’hi van adherir. Aquesta vaga va ser un pèl diferent respecte les altres, com per exemple del dia 3 d’octubre on l’activitat comercial, educativa, tranport… van veure afectats els seus serveis. Aquest cop però, es tractava d’una vaga que anava una mica més enllà.

Reivindicant la la llibertat del que els manifestants denominen com a “presos polítics” (entre els quals hi ha algun integrant de la DARP), van decidir paral·litzar part del país, tallant algunes de les carreteres i autopistes principals i fins i tot tallant vies de trens d’alta velocitat, en algunes de les quals com l’estació de Sants va quedar totalment aturada fins que es va haver de desallotjar degut als problemes que s’estaven ocasionant.

Pagesos units a la causa

El cas és que, una de les organitzacions agrícoles i d’agricultors més destacades de Catalunyes, es va adherir a aquest moviment d’una forma pecualiar, però a la vegada ja utilitzada en ocasions anteriors. Unió de Pagesos va decidir seguir la iniciativa d’aturar algunes de les carreteres principals on més tràfic i afluència hi ha diàriament.

La via per fer-ho va ser congestionar totalment el pas amb el tractors, el que es coneix com ‘tractorada’ i que algun cop em publicat noticies sobre alguns actes en els que s’ha utilitzat, va servir per aturar autopistes tan abultades i utilitzades com l’AP7, la C58 o la A2 entre altres. Un dels punts on més tractors es van juntar va ser a Lleida i els seus voltants, on l’organització pagesa va decidir desplegar pràcticament tots els seus efectius, així com els pagesos i agricultors que s’havien afegit a la causa, en la que possiblement sigui de les poques manifestacions que els agricultors no reclamin alguna proposta o causa que afecti directament al seu sector.

Pel que fa a la vaga, no va haver-hi incidents destacables, excepte algunes anècdotes en les quals es van viure moments de tensió davant de la deseperació d’alguns usuaris, que amb els seus vehicles volien passar el tram que s’havia tallat, i això els impossibilitzava poder anar a treballar.

Diversitat d´opinions

Aquest precisament és un dels punts més polèmics, en els quals part de la gent que recolzava el moviment i la causa del dia 8, no estaven d’acord amb aquella per raons diverses (com per exemple que no estigués oficialitzada plenament), i perquè molts comerços i punts de distribució han notat les seves baixades econòmiques degut a l’aturament que hi hagut durant el mes d’octubre i l’entrada d’aquest.

En el sector de l’agricultura i el sector primari, majoritàriament hi ha hagut casos en els que s’ha recolzat fer les vagues que s’han convocat excepte la d’ahir, en la qual hi havia gent que no trobava fonaments ni permisos necessaris per fer-la, tot i la situació única que es viu al país.

Per altra banda, en el sector de l’agricultura, al tractar-se d’un àmbit que generalment es basa per ser de treballadors autònoms, també hi ha hagut molts treballadors que s’han queixat del recolzament d’Unió de Pagesos i organitzar la ‘tractorada’. Més enllà de si recolzessin la causa o no, el que està clar és que molts treballadors van patir les conseqüències de la vaga, sigui per la part positiva o per la part negativa, però el cas és que com molts altres sectors, alguns agricultors no van poder realitzar la feina que tenien organitzada per aquell dia, fet que ha centrat moltes de les queixes internes cap a la Unió de Pagesos.