El turbot és un peix ideal per a persones amb l‘estómac delicat gràcies a la seva textura, sabor i la fàcil digestió d’aquest. També és molt recomanable per persones que pateixen un excés de pes, a condició que no s’abusi dels condiments greixosos. De la família dels peixos blancs, posseeix certs nutrients ideals per persones que tenen problemes cardiovasculars, ja que no aporta colesterol i és ric en potassi, sobretot.
Un plat delicat i amb molt sabor:
A més a més, el turbot és un dels peixos amb menys mercuri, segons l’OCU. Tot i que és un peix amb bastants espines, és molt fàcil de cuinar i es poden trobar una gran quantitat de receptes, fet a la planxa, al forn gratinat… nosaltres us suggerim que tasteu aquesta opció de turbot amb safrà, de ben segur que us agradarà.
Ingredients per a la recepta de Turbot al safrà
- 1 turbot de 1500g (1’5 kg)
- Safrà en bri de Safrà del Montsec
- 2-3 patates per al puré
- 10-12 espàrrecs verds per acompanyar
- 1/2 ceba
- 1/2 gotet de llet per al puré
- 1 culleradeta de margarina
- 2 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
- 1/2 gotet de vi blanc
- 1/2 gotet de conyac
- Sal i pebre negre mòlt al gust
- 1 got de brou de peix (millor casolà)
- 1 culleradeta plena de farina de blat de moro refinada (maizena)
Elaboració de la recepta
- Primer hem de netejar el peix i filetejar-lo. També podeu dir-li al peixater que us ho netegi.
- Fem el brou de peix amb l’espina del turbot, 1 tomàquet, 1 pastanaga, pebrot vermell, 1/2 ceba, aigua i sal. Ho deixem coure uns 30 minuts i ho colem.
- Pelem les patates i les coem en aigua amb una mica de sal. Les escorrem i les passem pel passa-pures. Les amanim amb sal i pebre mòlt al gust, un rajolí de llet per suavitzar el sabor i un rajolí d’oli d’oliva verge. El reservem.
- Posem els filets en una safata de forn amb sal i pebre i un rajolí d’oli cru i els rostim a 180 º uns 10-12 minuts.
- Mentre es fa el peix, en una paella posem l’oli i la margarina i sofregim les ceba trossejada molt finita.
- Quan estigui sofregida afegim la culleradeta de maizena, remenem i afegim el vi blanc, el conyac, el brou de peix.
- Afegim el safrà mòlt (una bosseta, mes o menys la punta d’una cullereta de cafè) i si no tenim mòlt doncs li posem en bri.
- Ho deixem a foc mitjà fins que espesseixi una mica. Si ens agrada trobar-nos la ceba deixem la salsa tal qual i si no la passem per la batedora per deixar-la més fina.
- Posem els espàrrecs a la planxa. els reservem
- Servim el turbot amb els espàrrecs i el puré de patates, reguem per sobre amb la salsa i uns brins de safrà per decorar. La resta de salsa la deixem a la salsera per si algú vol més.
Maridatge del turbot al safrà
Podeu acompanyar aquest plat amb un vi blanc fermentat en bóta Somdinou de CELLER COOPERATIU GANDESA
Font: Julia y sus recetas.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!