Els dolços distintius de la Castanyada catalana
Ingredients per a la massa:
- 1 kg de pols d’ametlla marcona eco de Can Massana
- 700gr. de sucre ecològic de canya integral
- 300gr. de moniato bullit
Elaboració de la recepta
- Primer fem la massa dels panellets. Barregem l’ametlla, el sucre i el moniato cuit. (Per coure el moniato es pot fer al forn com una patata, a la brasa o bullit. L’afegim a la barreja sense suc)
- Amassem bé tots els ingredients amb les mans durant una bona estona. Per saber si està al punt, hem de notar i veure com la massa ja no se’ns enganxa als dits. Provem si es pot fer una boleta sense deixar restes a les mans. Si es fan bé, és que ja està a punt.
- Ara, tapem tota la massa amb un drap de cotó i la deixem reposar a la cuina durant 24 hores. L’endemà ja estarà apunt per decorar i coure.
- Passades aquestes hores ja podem fer les boles, d’aproximadament 25gr. cadascuna.
- Ara decorarem cada panellet al gust i després els courem al forn.
- PANELLETS DE PINYONS: Agafem dos gots, en un hi posem pinyons, i en l’altre hi posem dos rovells d’ous batuts. Agafem els panellets i el passem primer pel got amb els rovells i després pel got amb els pinyons. I si convé, apretem una mica el panellet per incrustar els pinyons.Amb el rovell que quedi, pintem els panellets de pinyons.
- PANELLETS DE CODONYAT: tallem el codonyat a daus (fet a casa amb les codonyes de l’hort de casa)i l’incrustem al panellet.
- PANELLETS DE COCO: Es barreja la massa del panellet amb coco ratllat. A més, es pinta el panellet de fora amb clara d’ou i es torna a arrebossar de coco ratllat.
- PANELLETS DE XOCOLATA I CAFÈ: Agafem les boletes de panellet i les arrebossem de la xocolata en pols. Amb els de cafè fem el mateix, els arrebossem de cafè soluble.
- PANELLETS DE XOCOLATA CRUIXENT: Desfem xocolata de postres al microones i cobrim les boles de panellet. Aquestes només s’han de deixar refredar i no les posem al forn a coure.
- Per coure els panellets, posem el forn a 200 graus, amb la funció dalt i baix, sense el turbo (queden massa secs) i els hi posem molt poca estona. El temps dependrà de cada forn, l’únic que hem de controlar és que quan estiguin una mica daurats ja s’han de treure perquè ja estaran al punt. Són uns 5-10 minuts.
Maridatge
Podeu acompanyar els panellets amb un vi Torre de Capmany Moscatell de l’Empordà de Pere Guardiola Celler. Vi delicadament perfumat, ric en aromes primaris que recorden els fruits cítrics amb lleugeres notes mentolades, que a la boca és moderadament dolç amb elegant suavitat.
Recepta extreta de: https://lacuinadelateresa.blogspot.com.es/2011/10/panellets.html