Una tradició deliciosa
Ingredients per a la recepta (4 racions)
- 700 g de mongetes del ganxet del Mas Jaume Colomer
- 4 botifarres de Carns Trias
- 2 cebes mitjanes pelades
- 2 dents d’all amb la pell
- ½ fulla de llorer
Preparació
- Controleu que les mongetes siguin ben netes de possibles pedretes, col·loqueu-les en un escorredor i renteu-les sota l’aigua de l’aixeta i poseu-les en una olla de material inox. lo suficientment gran perquè les mongetes dupliquen perfectament el volum inicial. Poseu a l’olla les mongetes escorregudes i rentades i afegiu 3 litres d’aigua mineral sense gas. Deixeu a remull la nit anterior.
- A l’endemà, un cop remullades-hidratades, poseu-les directament a coure a foc mig-baix, amb les cebes, els dents d’all i el llorer. Estigueu pendents del primer bull per retirar l’escuma de la superfície. Baixeu el foc al mínim, perquè la cocció haurà de ser molt lenta perquè les mongetes quedin ben senceres, sense la pell trencada. Afegiu a l’olla 40 g. de sal, tapeu l’olla i deixeu cuinar molt lentament durant unes dues hores.
- Cuinem les botifarres a la planxa amb una mica d’oli.
- Presenteu directament de l’olla al plat, amb l’ajuda d’una escumadora serviu a cada comensal les mongetes adequades a una ració (uns 150/180g) i 1/2 ceba bullida (retireu els alls i el llorer). Amaniu-les generosament amb oli d’oliva verge extra. Acompanyeu amb la botifarra.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Merlot i Cabernet Sauvignon Roure 2013 de Vinya Janine, un vi de bona intensitat de color, amb reflexos violacis, que ens descobreixen la seva joventut. Aromes de fruites vermelles una mica ja evolucionats, s’intueix el toc de fusta. En boca es marca el taní del roure, potent, ja que procedeix de fusta nova, integrat en fruites vermelles i negres molt madures (casís, pruna,). Postgust elegant amb bona intensitat.
Recepta extreta de: http://www.maset.com/delcelleralatevataula/mongetes-del-ganxet-amb-botifarra.html
Imatge extreta de: http://deplatenplat.gastronomicament.cat/2014/03/botifarra-amb-mongetes-del-ganxet.html